Branding, branding, dar de care?

Posted: August 13, 2012 in Uncategorized
Tags: , , , , , ,

În branding, unul din secretele lui Polichinelle este faptul că un proiect strategic aduce maxim de valoare atunci când consultantul ajunge să cunoască în profunzime domeniul în care activează clientul.

Însă pe o piață dintotdeauna mică în volum cum este cea românească, consultanții de branding nu și-au putut niciodată permite luxul de a se specializa în mod oficial pe unul sau câteva domenii/industrii.

Cu toate acestea, în timp s-au creat specializări informale, în principal prin sedimentare. De când se face branding în România, consultanții au ajuns să finalizeze mai multe proiecte în aceeași industrie, acumulând inerent domain knowledge. Acumularea e însă relativ neuniformă și la fel e și distribuția cunoașterii în profunzime printre consultanți.

Unii știu mai multe într-un domeniu, alții mai puține. Unii s-au familiarizat cu mai multe domenii, alții cu mai puține. Și tot așa. Dar cei cu experiență predominant în producție industrială încă nu sunt o opțiune solidă pentru un proiect din servicii profesionale, după cum un portofoliu semnificativ  în telecom nu garantează performanță în HoReCa. Iar cineva care să le știe și să le facă perfect pe toate nu există.

Astfel că, pentru clienții preocupați să aleagă consultantul cel mai potrivit pentru un proiect strategic de branding, devine tot mai important să cunoască și ei în profunzime breasla de branding din România. La nivel de agenție și chiar mai adânc, la nivel de om și de experiență personală. Căci un client care-și face bine temele va cere nu doar un portofoliu de agenție, ci și CV-urile oamenilor cu care va lucra direct.

Genul acesta de cunoaștere este, în experiența mea, o marfă încă rară. Iar situația asta face viața mai grea și pentru clienți și pentru consultanți.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s